Vi lämnar inget åt slumpen, varje form och varje beslut är resultatet av en lång process.

Läs mer

1985 startade Michael Hamma och Hedvig Westermark Smide och Form, då på Hornsgatan 44, 25 m2, pyttelitet och primitivt. Visionen var då att leva på egen formgivning och tillverkning.. och överleva! Vid den tiden en ganska udda och omöjlig dröm. 1997 flyttade verkstaden och butiken 50 meter till nr 36, där Smide och Form fortfarande huserar, nu i större lokal, med flera fantastiska medarbetare.

Utöver Smide och Form har Hedvig Westermark gjort ett flertal separatutställningar och deltagit i många samlingsutställningar i Sverige och utomlands. Som aktiv medlem i kooperativet Konsthantverkarna sedan 30 år tillbaka har Hedvig arbetat med konsthantverket i vidare mening, visionärt, administrativt och praktiskt.

Sedan 2009 är Hedvig Westermark ensam ägare av företaget. Den ursprungliga visionen; att bara tillverka och sälja egen formgivning, står ännu fast, finslipad men under ständig utveckling. Som Mathias säger; ”Vi har världens bästa affärsidé - vi gör bara snygga smycken!”

Vi kompromissar ogärna, efter över 30 år vet vi rätt bra vad som funkar, trots det lär vi oss nåt nytt mest varje dag, för mig är det viktigt att ha arbetskamrater, vi berikar och lär oss av varandra.

Hedvig - ”Jag älskar mitt jobb, fortfarande efter över 30 år. Jag tror att dom som besöker oss kan känna det. Många av våra roliga och trevliga kunder har under årens lopp blivit vänner, mötet med kunden är viktigt för oss. Vi vill se handen som ska bära smycket, kanske ska ett krokigt finger få en skräddarsydd ring, stenen om halsen ska vara perfekt till ögonfärgen eller den ärvda stenen från mamma få ett nytt liv”

Mathias Gustafsson

Mathias har jobbat hos Smide och form sedan 2005. Han specialiserar sig på svåra tekniska lösningar och har en passion för pärlor.

Guldsmedsskolan i Mjölby 1996-2000
Gesällbrev 2000

Hedvig Westermark

Hedvig grundade Smide och Form 1985 tillsammans med Michael Hamma. Parallellt med att driva verksamheten har hon deltagit i flertalet utställningar i Sverige och internationellt. Hennes verk finns representerade vid Nationalmuseum samt Röhsska muséet.

Komplett CV och utställningslista

Cesar Velandia

Cesar har jobbat som guldsmed i över tjugo år och har varit hos Smide och Form sedan 2015. Han specialiserar sig på infattning av stenar, gjuttekniker och gillar eldopaler och smaragder extra mycket.